Hallmaker

Project details

Location: Kneppeskjær, Oslo

Size:

Client:

Recognition: 1. Prize invited competition

Built: 2005

Project description

PVC – warehouse.

It was originally designed as a competition for a provisional warehouse.

The architectural idea is based on simple constructor principles that together with the PVC –canvas (fabric) give many opportunities to  building- and aesthetical qualities.
The canvas is treated as a fabric and stretched as a sail. The construction is fastened with a backstay on the outside.
A simple two dimensional framework is put together so that the canvas’ form gets organic and three dimensional.
Each section, each “ship”, is constructive self-supporting. The desired number of ships can be added for the right size of the hall (warehouse).
Between each “ship” it is a “break” with a vertical element of glass.
The construction is freely stretched between the facades and it is not any columns inside the hall.
The hall is lit up on the outside facade to amplify the lighting qualities of the PVC cancas.
The hall carries a maritime character and is divided up in building sections.
The hall system shall be flexible and be adapted to the users varied needs to storage.
Each section of the hall can be used together or separate.
The hall can have different climate and humidity in the different parts.
Each section can have one or more gates in the facade.

The purpose of the building is to give the traditional plastic halls an identity and innovative form that brings out the positive and dynamic with the use of PVC cancas.