Aker Hus

Project details

Location: Fornebu, Bærum

Size: 58 000m²

Client: Aker Solution

Recognition: 1. Prize invited arch. competition

Built: 2007

Project description

How can the neighbouring building of  Telenor’s new headquarters at Fornebu display individuality while simultaneously contribute to a straightforward and streamlined totality along with it expressive neighbour on the north. The new office building has been given architectural zest with subdued devices in clear, solid curved forms set off against the disjointed building mass of the Telenor main offices. At the same time, the bulk of the building acts as an arbitrator between the structural differences (direction and mass composition) that exist between the Telenor headquarters and the construction of the former airport terminal area at Fornebu.

The entrance in the “ravine” between the two building bulks leads right toward the reception area close to the building’s centre of gravity, with visual contact to all the main target points. The two curved wings create a compact and expressive court interior facing the park and the fjord to the east.

The new building has been formed along a simple, clear-cut, flexible and functional concept. In the large building emphasis has been given to clarity, simplicity and lucidity. The façade materials define the external encompassing cloak as it contrasts with the facing of the inner courtyard, black anodized aluminium sheets against white marble. The interplay is distinctly expressed at the entrance and where the building opens to the fjord landscape.